Åderbråck i pungen (varicocele)

Åderbråck i pungen uppstår som en följd av att klaffarna inte fungerar i vena spermatica (venen som leder ner till sädesledaren) och är vanligast på vänster sida. Orsaken är inte känd. Det uppträder som en lokal utvidgning av venerna (blodådrorna) i pungen vid testiklarna och kan kännas obehagligt och upplevas som en tyngdkänsla vid det drabbade området. Det förekommer i alla åldrar.

Spermiekvalitéten kan vara sämre vid ett åderbråck i pungen p.g.a den ökade blodansamlingen och därmed ökade värmen och det kan ibland vara en orsak till utebliven graviditet.

Åderbråck ska dock inte förväxlas med t.ex ljumskbråck som kan ha liknande symptom. Är pungen mycket svullen och öm och man har smärta i intervaller eller får plötsligt ont så ska man söka alltid vård. Nytillkomna svullnader är också viktigt att alltid låta undersökas av läkare.
Vanligtvis bedömer läkaren på Vårdcentralen den vidare behandlingen och skriver isåfall en remiss till en kärlkirurgisk klinik. Åderbråck i pungen kan behandlas relativt enkelt med interventionell teknik som är embolisering av vena spermatica.