Stödstrumpor

Principen med stödstrumpor är att förhindra svullnad i benen vid t.ex. längre stillasittande eller stående när muskelpumpen inte är aktiv.
Pahnemedic-Stodstrumpor-Randiga-Vit-Svart-smal_1006Har man ett konstaterat eller diagnosticerat åderbråck är det först och främst viktigt att verkligen använda sina stödstrumpor eller utprovade kompressionsstrumpor som den primära behandlingsmetoden och följa den rekommendationen som läkaren gett efter en ev. ytterligare behandling med annan metod.

Man skiljer på stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Stödstrumpor finns att köpa i de flesta vanliga klädbutiker på Apoteket och på nätet. Utseendemässigt så finns det inte bara de som ser ut som helt vanliga strumpor utan också många fräcka alternativ. En stödstrumpa har ett “inbyggt tryck” för att hjälpa muskelpumpen och främja cirkulationen för återtransporten av blodet till hjärtat. Det ”inbyggda trycket” varierar och kategoriseras i olika klasser. Trycket mäts i mmHg, som är en enhet för tryckmätning. Den används främst inom sjukvården och det är t.ex. samma enhet som anger ett vanligt blodtryck, något de flesta varit med om.

  • Lätt kompression – 10-14 mmHg
  • Normal kompression – Klass I – 15-20 mmH
  • Medicinsk kompression – Klass II – 20-30 mmHg
  • Medicinsk kompression – Klass III – 30-40mmHg

Stödstrumpor kan starkt rekommenderas för både kvinnor och män, t.ex vid långa arbetsdagar, vid graviditet, inför flygresor eller t.ex vid möten och kongresser. Var dock noga med att de inte får sitta åt allt för hårt vid knävecket.

För de om redan har diagnostiserat åderbråck rekommenderas alltid att med hjälp av professionell rådgivning prova ut sina stöd- eller kompressionsstrumpor.

Vilka stödstrumpor ska man välja?

För dig som har milda till måttliga cirkulationsbesvär i benen och behöver använda stödstrumpor dagligen är det tillräckligt med normal kompression, klass 1.

Vid enbart tillfällig användning som t.ex. vid långa flyg- och bilresor är det oftast fullt tillräckligt med den lägsta klassen d.v.s. en mild kompressionsstrumpa. Undantaget är om man vet med sig att få stora besvär vid flygresor. Fötterna är så svullna att det är svårt att komma i skorna och de känns som stora bollar. Då kan det vara indikation på att använda en Klass I strumpa.

Vid svårare symptom med svåra trötthetssymptom i benen, venösa bensår, åderbråck, långtidsbehandling av blodpropp i benen m.fl så är det behov av en strumpa i klass II.

Med ytterligare svårare symptom kan en klass III stödstrumpa ordineras av en läkare som måttbeställs och tillverkas efter patientens behov.