Symptom

Det vanligaste är att man är drabbad av åderbråck på benen, som faktiskt är vanligt hos både kvinnor och män. Så många som 45% av samtliga svenska kvinnor lider av svullna ben eller åderbråck. När blodet ska kunna transportras med lågt tryck tillbaka till hjärtat, fungerar venerna som ett sluss-system med klaffar, en slags backventil. Fungerar inte klaffarna ökar både blodansamlingen och trycket som i sin tur medför att venerna vidgar sig – ett venöst åderbråck!

Hur ser symptomen ut?

De vanligaste åderbråcken är ofta ett kosmetiskt problem och är inte farligt, men det kan förstås upplevas nog så besvärande då många gärna vill ha fina ben.

Förutom de synliga symtomen kan man känna;

 • trötthet och tyngdkänsla i benen, särskilt efter en längre tids stillastående
 • klåda med känsla av värme
 • ömhet och svullnad över åderbråcket till och med smärta, värk och kramper i benen
 • eksem, hudförändringar och bensår är allvarliga symptom och då ska man definitivt söka vård

Gradering av åderbråck:

Graden av åderbråck bedöms efter vilka symptom man har och som graderas efter en skala. Den graderingen ligger till grund för om man kan bli behandlad via vårt offentliga sjukförsäkringssystem, d.v.s enbart med patientavgiften som kostnad. Det vanligaste är att patienterna själv bekostar sin behandling eftersom de lägre symptom-nivåerna inte omfattas av den offentliga vården. Bedömning av symptomen sker av en specialistläkare som gör en noggrann undersökning och kan därefter ge ett besked direkt om det är en behandling som man bekostar själv.

 1. Ådernät, enbart ytliga, slingriga, millimeterstora, ådernät som syns
  direkt under huden. Dessa räknas inte som egentliga åderbråck.
 2. Synliga åderbråck och vener direkt under huden som är minst 4mm stora.
 3. Synliga åderbråck med svullnad.
 4. Hudförandringar med missfärgning och ökad pigmentering.
 5. Utläkta bensår.
 6. Hudförändringar och befintliga bensår.

Kan man undvika att få åderbråck?

Det går att förbättra sina förutsättningar genom att vara aktiv och röra på sig samt undvika att vara stillastående i längre perioder. Att ta rörliga pauser ofta, om man ha ett stillasittande/stående jobb är en viktig del. När man rör på sig så är det muskelpumpen i benen som hjälper till att transportera blodet upp till hjärtat igen – alltså bra att röra på benen ofta! Med stigande ålder så kan åderbråcken bli mer uttalade d.v.s venerna blir större och syns tydligare, men symptomen behöver inte förvärras.

 

.